Baba Ganoush

Baba ganoush (ganuš) je pokrm z lilku, který pochází z Levanty na Blízkém východě. Jeho použití je jako předkrm a pomazánka. Na počátku přípravy jídla je lilek důkladně upečen v troubě, slupka má být lehce spálená, aby dužnina získala jemně uzenou příchuť. Počkejte, až lilek vychladne, než s ním začnete manipulovat. 

Suroviny:

  • 2 lilky 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 citron (šťáva) 
  • 2 lžíce tahini 
  • sůl 
  • pepř 
  • cca 4 PL sekaná listová petržel 
  • cca 3 PL sekaný čerstvý koriandr 
  • mletý římský kmín 
  • granátové jablko na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 250°C. 
  2. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propíchejte vidličkou a dejte je na plechu péct do trouby přibližně na 35 minut. Můžete ideálně použít perforovaný plech nebo je položit na rošt. Že jsou hotové poznáte tak, že vnitřní dužina výrazně změkne a jejich povrch se hodně nakrabatí.
  3. Hotové lilky nechte lehce vychladnout. 
  4. Podélně je nařízněte nebo úplně rozpulte a pomocí lžíce vydlabejte všechnu dužinu a dejte do mísy. Přidejte tahini pastu a důkladně promíchejte lžící.
  5. Přidejte všechny zbývající ingredience, jemně osolte, opepřete.
  6. Vložte do servírovací misky, ozdobte čerstvým koriandrem a granátovým jablkem.
  7. Nejčastěji se podává s chlebem pita.