Babiččina fazolová polévka s klobáskou

15.05.2020

Suroviny:

  • 250 gr fazole bílé
  • 1 klobása
  • 4 - 6 ks česnek
  • 1 světlá cibule
  • 1 červená cibule
  • Cca 1,5 litru vývaru (nebo nahradit bujonem)
  • 4 brambory
  • 1 mrkev
  • 2 ks bobkový list
  • 6 ks nové koření
  • 2 ČL majoránky
  • Vepřové sádlo na jíšku (možno nahradit olejem, máslem atd)

Postup:

  1. Fazole namočíme do vody a necháme do druhého dne.
  2. V kastrolku si necháme rozpustit sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, restujeme. Přidáme česnek (možno celý, nebo na kostičky) a nastrouhanou mrkev a znova restujeme.
  3. Přidáme fazole i s vodou, ve které byly namočené a přivedeme k varu.
  4. Vaříme dokud fazole nezměknou, pak přidáme brambory, na kolečka nebo půlměsíčky nakrájenou klobásku, osolíme, opepříme, přidáme nové koření , bobkový list , majoránku a vaříme na mírném ohni, než brambory změknou. Mezitím si připravíme jíšku (sádlo či olej a hladká mouka, smažíme do doby, než jíška zezlátne).
  5. Pak přidáme jíšku, promícháme a necháme ještě provařit a máme hotovo.