Boloňské špagety (orig: spaghetti bolognese)

Suroviny:

  • Celé balení kvalitních špaget
  • 500 gr mletého vepřového či hovězího masa
  • 250 ml kečupu (kdo má rád pikantní pokrmy, může přidat pálivý kečup či chilli)
  • 6 stroužků česneku
  • Cca půl balíčku bazalky
  • Mletá červená paprika
  • KL soli a pepře

Postup:

  1. Uvaříme si celý balík kvalitních špaget na aldente, cca 7-8 minut.
  2. Do kastrolku vložíme ml. maso, přilijeme cca 2 dcl vody, osolíme a povaříme.
  3. Do misky si připravíme, rajčatový protlak, dáváme ten větší, cca 6 stroužků česneku, lžičku pepře a solí, 3 lžíce červené mleté papriky, hodně bazalky, dáváme minimálně půl balíčku a cca 300 ml jemné pikantního kečupu.
  4. Maso až se uvaří, což bývá cca 5 minut, pokud zbude v kastrolu voda, slijte, pak tam vmíchejte tu připravenou směs a přilijte cca 250 ml kvalitního kečupu, důkladně promíchejte a ještě 2 minuty povařte na mírném ohni.. 
  5. Až jsou hotové špagety, slijte vodu. Mícháme ve velké míse. 
  6. Vsypeme špagety a maso se směsí a důkladně promícháme. 
  7. Na talíř hezky naservírovat, zasypat parmazánem.