Čertovy buchty (honzovky)

Suroviny:

  • Kostka droždí
  • 3 dc mléka
  • 50 g cukru
  • Špetka soli
  • 3 žloutky
  • 150 g Hera
  • 500 g hladké mouky
  • Mletý mák
  • Cukr Moučka

Postup:

  1. Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, přilijeme 2 dcl vlažné mléko. Až droždí nakyne, přidáme žloutky, sůl, mouku, rozpuštěnou heru, důkladně prohněteme. 
  2. Necháme kynout na teplém místě cca 20 minut.
  3. Mezitím, smícháme mletý mák s cukr moučkou 1:1, přilijeme 1 dcl mléka. Dle potřeby více, musí to mít tužší konzistenci. Dále vymažeme plech olejem či máslem.
  4. Po vykynuti těsta si na vál uděláme bochánky, dlani zmáčkneme, doprostřed dáme připravený mák. Zaděláme a spojem dáme dolu na plech. Každou stranu mašlovačkou potřeme olejem či máslem, aby se neslepily.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 - 190°C cca 25 minut. 
  6. Hotové můžeme zaprášit moučkovým cukrem.