Domácí bramborové gnocchi

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 250 g mouky (někdy se doporučuje až 300 g na 1 kg brambor)
  • 1 velké vejce (někdo přidává pouze žloutek nebo dělá bezvaječné)
  • špetka soli

Postup:

  1. V neosolené vodě uvaříme brambory i se slupkou (asi 20 - 30 min). 
  2. Následně oloupeme slupku a ještě teplé je protlačíme v pasírovači (it. "passaverdura) nebo rozmačkáme ručně vidličkou (dáváme pozor, aby nám nikde nezbyly kousky brambor).
  3. Na dřevěnou (či třeba mramorovou) desku připravíme brambory, uděláme do nich důlek, přisypeme část mouky a přidáme vejce. To uvnitř rozšleháme. 
  4. Postupně zpracováváme těsto a přidáváme mouku dle potřeby.
  5. Z vypracovaného těsta odkrojíme kus a uválíme z něj dlouhý váleček o průměru cca 1 cm. Aby se nám podařil dobrý váleček, tak na těsto nesmíme moc tlačit a je potřeba jej posypat po celé délce moukou (tip od italské mamma). 
  6. Potom jej nakrájíme na stejně velké kousky, asi 2 cm dlouhé. Každý kousek posypeme lehce moukou a naskládáme vedle sebe - gnocchi by se neměly dotýkat, aby se nepřilepily.
  7. Typický tvar gnocchů můžeme buď vypracovat pomocí tvarovače nebo jednoduše jej protlačit do gnocchů pomocí vidličky.
  8. Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme jí. Ve vroucí vodě uvaříme gnocchi (je potřeba je nabírat s lehkostí, aby se k sobě nepřilepily). Gnocchi jsou hotové ihned - jakmile vyplavou na hladinu (cca 1 min).