Domácí dürüm kebab

Dürüm (čte se "dyrym") pochází z tradiční turecké kuchyně a jedná se o rolku či chlebovou placku "Yufka" nebo "Lavash". Do té jsou zabalené ingredience tradičního döner kebabu: krájené maso, salát, cibule, rajčata apod. Dürüm je ideální svačinkou (no, spíše obědem nebo večeří), když jste na cestách. Pevně zamotaná placka se totiž dobře jí i za volnějšího běhu bez toho, aniž by z ní něco vypadávalo. To je spolu s velikostí hlavní výhodou dürümu oproti tradičnímu döneru.

Základem je tortilla či turecký chléb. Tortilly je dnes už možné koupit v obchodě, ale pokud zvolíte recept na pravý turecký chléb, který je za mě v tomto ohledu chutnější, určitě si jej doma udělejte a chuť bude dokonalejší. Recept na turecký chléb ZDE!

Suroviny na 4 porce:

  1. 400 g vepřového, hovězího atd., podle toho, co máte rádi.
  2. salát, cibule, pórek, paprika atd. (komu se nechce chystat se zeleninou, může využít možnost, koupit mraženou směs zeleniny)
  3. 2 PL sojové omáčky
  4. 1 PL worcesteru
  5. 2 KL čerstvého pomletého pepře
  6. 2 KL soli
  7. 1 PL červené mleté papriky
  8. 1 KL kari
  9. olej


Postup:

  1. Maso nakrájíme na jemné nudličky asi 3 cm dlouhé. Dáme do misky, přidáme sůl, pepř, kari, trochu oleje, červenou papriku, sojovou omáčku a worcester, promícháme a necháme aspoň 1 hodinku v chladu odležet.
  2. Zeleninu nakrájíme též na nudličky (případně použijeme mraženou), cibuli na půlměsíčky, papriku na jemné proužky.
  3. V hluboké pánvi (já používám zásadně WOK) necháme rozpálit trochu olivového oleje a dáme na něj odležené maso z kastrolku včetně šťávy, kterou pustí, smažíme zprudka.
  4. Pak přidáme veškerou zeleninu, stáhneme plamen a za občasného míchání smažíme maso se zeleninkou.
  5. Až je hotovo, nandáme na tortillu či turecký chléb, zavineme a podáváme.

Dobrou chuť.