Domácí vepřové sádlo a škvarky

Jednoduché a skvělé, přesto existuje mnoho způsobů, jak sádlo vyškvařit. Já používám starý osvědčený způsob, který používala jak babička, tak i maminka.

Suroviny:

  • 2 kg vepřového sádla bez kůže
  • cca 150 ml mléka

Postup:

  1. Sádlo je dobré mít předem řádně vychlazené, lépe se pak krájí. Nakrájíme škvarky o velikosti cca 1,5 cm (nebo kdo má jak rád).
  2. Hrnec se škvarky dáme na mírný plamen, podlijeme mlékem a necháme je pomalu zahřát. Mléko na dně hrnce se pomalu vypaří a škvarky začnou pomalu pouštět sádlo. 
  3. Je nutné pravidelně míchat, škvarky mají tendenci se přichytávat k hrnci.
  4. Ve chvíli, kdy škvarky pustí sádlo, začnou se zabarvovat. Uděláme do zlatohněda.
  5. Když jsou škvarky hotové, přecedíme přes jemné síto. Přecezené sádlo uložíme do vhodné nádoby a necháme vychladnout (my dáváme do kastrolku, ale vhodnou volbou je také klasická zavařovací sklenice s uzávěrem). 
  6. Obojí pak skladujeme v lednici.