Falafel

Suroviny:

  • 300 g vařené cizrny
  • 1 vejce "M"
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 pálivá chilli paprička
  • 1 středně velká červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce listové petržele
  • Mletý římský kmín
  • Mletý koriandr
  • Kůra z jednoho citronu
  • Sůl
  • Pepř
  • Rostlinný olej na smažení

Postup:

  1. Cizrnu namočíme do vody a necháme přes noc.
  2. Pak uvaříme do měkka a krátce rozmixujeme (ne úplně dohladka, aby si zachovala strukturu).
  3. Přidáme vejce, mouku, chilli papričku nasekanou na jemno, červenou cibuli a česnek nakrájené na jemno, nasekanou listovou petržel, římský kmín, koriandr a nastrouhanou kůru z citronu, osolíme a opepříme.
  4. Z připravené hmoty vytvarujeme placičky, které opečeme v rozehřáté pánvi s trochou oleje.
  5. Hotové dáme na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný tuk.

K falafelu podáváme chléb pita či baba ganoush.