Gruzínské chinkali s masovou náplní

04.11.2020

Chinkali - typické gruzínské masové knedlíčky. Tenké těsto se plní mletým masem, případně i bylinkami. Jí se rukama a koření čerstvým pepřem. Konec knedlíčků se nechává na talíři. Kdo jednou chinkali ochutnal, chce je zas a znova.

Z tohoto množství připravíte cca 30 - 40 chinkali

Nejdříve si připravte masovou náplň! Těsto totiž vydrží správně pružné a pevné maximálně hodinu!

Suroviny:

MASOVÁ NÁPLŇ

  • 400 g vepřové kýty
  • 400 g hovězí plece
  • 1 střední cibule, nakrájená najemno
  • 2 snítky hladkolisté petrželky
  • 4 snítky koriandru, lístky nasekané najemno
  • cca 1/2 lžičky sušených drcených chilli papriček nebo podle chuti
  • 1 lžička soli 

CHINKALI

  • 1 kg hladké mouky 00 + na zahuštění těsta a podsypání
  • 1/2 lžičky soli
  • vybraná náplň (výše uvedené množství odpovídá 1 dávce těsta) 

Postup přípravy masové náplně:

  1. Maso nakrájejte na kostky. "Kupte spíš libovější maso. Masová náplň musí být čerstvá, nelze ji připravit dopředu.
  2. Kostky masa pak umelte - při mletí střídejte hovězí a vepřové, aby se maso lépe promísilo. Pak přidejte všechny ostatní ingredience a trochu studené vody a směs propracujte rukama.
  3. Do směsi postupně přilévejte a zapracovávejte další studenou vodu - celkem cca 300 ml. Díky vodě vznikne později uvnitř knedlíčků chutný vývar.  

Postup přípravy těsta na chinkali:

  1. Těsto musí být dokonale propracované - pevné a pružné, aby se netrhalo a aby z masových chinkali nevytekl vývar, který se v nich během vaření utvoří. Základním úspěchem je kvalitní mouka 00.
  2. Mouku v míse zalijte 0,5 litrem studené vody. Osolte a rukama propracovávejte asi 15 minut, aby těsto přestalo lepit. K těstu postupně přisypte hrst mouky a dokonale ji zapracujte. Postup opakujte.
  3. Dobře zpracované těsto je dokonale hladké, tuhé a pružné. Rozdělte ho na několik bochánků a každý z nich rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 5mm.
  4. Z plátu vykrajujte kolečka o průměru přibližně 6 cm. Jednotlivá kolečka dále rozválejte na velmi tenká kolečka o průměru asi 12 cm.
  5. Na každé kolečko vždy dejte vrchovatou lžíci zvolené náplně.
  6. Okraj těsta postupně spojíte tím, že po celém obvodu těsta uděláte drobné sklady a nakonec je spojíte a stisknete do 'pupíčku'.
  7. Chinkali uchopte za 'pupíček' a protřepte. Úplný koneček utrhněte. Hotové chinkali skládejte na pomoučněný vál nebo na plech. Vařit se musí celá dávka najednou. 
  8. Dávku 10 chinkali vložte do vroucí osolené vody (na 3-4 litry vody 1 lžíci soli). Zamíchejte, aby se neslepily, a vařte 8-10 minut. Pak je opatrně vylovte.
  9. Chinkali se jedí horké, rukama. Nejprve odkousnete kousek z naplněné strany, vysrknete vývar uvnitř, potom dojíte chinkali až k 'pupíčku', který vyhodíte.

Servírování: Gruzíni servírují chinkali do velké mísy, kterou dají doprostřed stolu, kdy si každý ze strávníků nandává chinkali na svůj talíř. Gruzíni počítají na jednu porci cca 10 chinkalů, což je i pro čechy skoro dost.

Chinkali se musejí jíst horké. 

Tip: Když zchladnou, můžete je opéct na pánvi na rozehřátém oleji - tím se ohřejí a získají nový rozměr.