Hanácké koláče (frgály)

Suroviny:

Kvásek

  • 0,5 l mléko
  • 100 g droždí

  • 1 lžíce cukr

Těsto

  • 750 g polohrubá mouka
  • 250 g hladká mouka
  • 6 ks žloutek
  • 2 ks vejce celá
  • 3 lžíce moučkový cukr
  • 1 lžička sůl
  • 1 ks hera
  • 100 g olej asi 1 dl

Posýpka

  • 150 g polohrubá mouka
  • 150 g hladká mouka
  • 150 g moučkový cukr
  • 300 g máslo rozpuštěné

Tvarohová nádivka

  • 2 kostka tvaroh plnotučný
  • 100 g máslo rozpuštěné
  • 1 ks vejce našlehat sníh
  • 1 hrst rozinky dle chuti
  • 1 lžíce hnědý rum nebo tresť

Hrušková povidla

  • hrušky sušené
  • švestková povidla
  • jíška polohrubá mouka a olej
  • 1 špetka badyán mletý
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka hřebíček mletý

Postup:

  1. Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.
  2. Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.
  3. Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).
  4. Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvoří badyán).
  5. Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku... atd