Hummus

Hummus je studený pokrm levantského původu, kaše či dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahinou, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu, v kuchyních původem z této oblasti se používá celosvětově.  

Hummus se zpravidla podává s chlebem pita, ale také u nás velmi oblíbený v kombinaci nakrájené mrkve, okurky apd., na hranolky. Já ho také mám rád v kombinaci falafel.

Suroviny:

  • 200 g cizrny
  • 3 PL tahini pasty
  • 4 PL olivového oleje (extra virgin)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 1 KL mletého římského kmínu
  • sůl

Postup:

  1. Cizrnu namočíme do vody na minimálně 12 hodin..
  2. Nabobtnalou cizrnu následně pořádně propláchneme pod tekoucí vodou.
  3. Vložíme do kastrolku, přilijeme vodu tak, aby byla cizrna celá pod vodou, přidáme lžičku soli a vaříme pozvolna cca 1,5 hodiny.
  4. Uvařenou cizrnu necháme vychladnout.
  5. Vychlazenou cizrnu dáme do mixéru, ale pozor, vodu z povařené cizrny nesléváme, ještě ji budeme potřebovat.
  6. Přidáme cca 100 ml vody z kastrolku ve které se cizrna vařila, přidáme 2 stroužky česneku, 4 PL olivového oleje (extra virgin), štávu z jednoho citronu, 1 PL mletého římského kmínu, 1 KL soli a nakonec asi 3 PL tahini pasty.
  7. Rozmixujeme do hladka (mixovat alespoň 2 minuty), pokud je příliš hustý, přidáme ještě vodu z kastrolku od cizrny.
  8. Ochutnáme a případně ještě dochutíme solí.
  9. Humus je krásně jemný a krémový.
  10. Dáme do misky a dáme do lednice vychladit.

Tip.: pokud to připravujete pro hosty, můžete humus dát do servírovací misky, zasypeme jemně červenou paprikou a zakápneme olivovým olejem, nebo můžeme nazdobit celou cizrnou, tymiánem či natí z petrželky.