Jednoduchý jablečný koláč

Výborný dezert, který se hodí nejen k víkendové pohodičce, ale i ke snídani a kávičce. Vanilka tomuto koláči dodá ten správný šmrnc!

Suroviny:
  • 250 g polohrubá mouka 
  • 150 g změklé máslo 
  • 150 g cukr krupice 
  • 1/2 lžičky práškové vanilky, nebo vanilkový lusk (případně vanilkový extrakt)
  • 3 ks vejce 
  • 1 sáček prdopeč
  • špetka soli
  • 4 - 5 ks pevná sladká jablka 
  • 3 PL cukr krystal na posypání jablek
  • cukr moučka na posypání hotového koláče
Postup:
  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vyšlehejte máslo s cukrem a solí do pěny. Postupně zapracujte vejce, mouku, práškovou vanilku a prášek do pečiva.
  3. Oloupejte jablka, rozkrojte je na čtvrtiny a zbavte jádřinců. Do každé čtvrtky jablka udělejte několik hlubokých zářezů, ale nedokrojte úplně.
  4. Na dno koláčové formy vymazané máslem dejte kolečko pečicího papíru a vlijte do ní těsto. Do těsta vtlačte jablka a lehce je pocukrujte.
  5. Pečte zhruba 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto hotové. Nechte částečně zchladnout ve formě, pocukrujte, vyklopte na mřížku a nechte vychladnout úplně.