Jednoduchý jablečný koláč
28.05.2020
Výborný dezert, který se hodí nejen k víkendové pohodičce, ale i ke snídani a kávičce. Vanilka tomuto koláči dodá ten správný šmrnc!
Suroviny:
- 250 g polohrubá mouka
- 150 g změklé máslo
- 150 g cukr krupice
- 1/2 lžičky práškové vanilky, nebo vanilkový lusk (případně vanilkový extrakt)
- 3 ks vejce
- 1 sáček prdopeč
- špetka soli
- 4 - 5 ks pevná sladká jablka
- 3 PL cukr krystal na posypání jablek
- cukr moučka na posypání hotového koláče
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyšlehejte máslo s cukrem a solí do pěny. Postupně zapracujte vejce, mouku, práškovou vanilku a prášek do pečiva.
- Oloupejte jablka, rozkrojte je na čtvrtiny a zbavte jádřinců. Do každé čtvrtky jablka udělejte několik hlubokých zářezů, ale nedokrojte úplně.
- Na dno koláčové formy vymazané máslem dejte kolečko pečicího papíru a vlijte do ní těsto. Do těsta vtlačte jablka a lehce je pocukrujte.
- Pečte zhruba 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto hotové. Nechte částečně zchladnout ve formě, pocukrujte, vyklopte na mřížku a nechte vychladnout úplně.
