Karamel jak od cukráře

17.05.2020

Suroviny:

  • 1 šálek cukru 
  • 1/3 šálku vody 
  • 2 KL čerstvé citronové šťávy 
  • 1 šálek smetany (min 33%)
  • 40 g másla

Postup:

  1. do rendlíku dáme cukr, zalijeme vodou
  2. Přidáme citronovou šťávu
  3. Rozhodně nemíchat, potřebujeme, aby se nám cukr rozvařil na sirup.
  4. Po chvilce se cukr začne rozvářet.
  5. Rendlíkem kruhovým pohybem mícháme, ne vařečkou!
  6. Přidáme smetanu
  7. Promícháme a vmícháme máslo
  8. Finálový výrobek je krásný zlatavý karamel, který lze použít do omáček, udělat z něj tzv vlasy na cukrářské dobroty, různé karamelové košíčky nebo i náplň do nějakých cukrářských dobrot. 

Na internetu je milion různých rádoby receptů na karamel, tento se mi osvědčil, je jednoduchý, karamel krásně krémový a chutný.