Karbanátky z ovesných vloček s rajčatovou omáčkou

Karbanátky z ovesných vloček

Suroviny:

  • 1 ks cibule

  • 250 g ovesné vločky

  • 1 ks vejce

  • 500 ml voda

  • mletý černý pepř

  • majoránka

  • špetka chilli

  • strouhanka z kukuřičných lupínků

  • sůl

Postup:

  1. Vločky uvaříme v osolené vodě nebo vývaru v hustou kaši a necháme vychladnout.
  2. Zatím si nakrájíme na kostičky cibuli nasekáme najemno. 
  3. Cibuli osmahneme na olivovém oleji.
  4. Do vločkové hmoty přidáme osmahnutou cibulku, vejce, sůl, mletý pepř, majoránku, chilli a zahustíme strouhankou z kukuřičných lupínků. 
  5. Hmotu na vločkové karbanátky necháme odpočinout asi 15 minut.
  6. Pak se tvarují klasické karbanátky, které se obalí ve strouhance z lupínků a dáme na plech, který jsme vyložily pečícím papírem.
  7. Plech vkládáme do rozehřáté trouby na 200°C cca 30 minut v závislosti na druhu trouby.

Rychlá rajčatová omáčka (vhodná také na pizzu)

Suroviny:

  • 3 plechovky oválných loupaných rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 1 svazek čerstvé bazalky (přidávám i sušenou, cca 1 PL)
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

Postup:

  1. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev a vlijte na ni cca 50 ml olivového oleje. Přidejte česnek nakrájený na tenké plátky, promíchejte, a jakmile česnek začne jemně zlátnout, přidejte do pánve otrhané lístky bazalky a konzervovaná celá rajčata i s omáčkou. Dřevěnou vařečkou rajčata co nejvíc rozmačkejte.
  2. Omáčku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Jakmile se směs na pánvi začne vařit, sundejte ji z ohně. Omáčku přepasírujte přes jemný cedník do mísy - použijte dřevěnou vařečku a protlačte cedníkem co nejvíc dužiny z rajčat. Odstraňte česnek a bazalku, které vám zbudou v cedníku a nezapomeňte seškrábnout tu nejlahodnější omáčku ze spodní strany cedníku.
  3. Přesuňte omáčku z mísy zpět do pánve, přiveďte k varu a poté oheň zmírněte a nechte 5 minut probublávat, aby se chutě zkoncentrovaly. Omáčka je hotová, jakmile má tu správnou konzistenci.
  4. Omáčku můžete uchovávat v čistých sklenicích v lednici asi týden. Dá se i zmrazit, ideálně v menších dávkách, takže si můžete rozmrazit jen tolik, kolik právě potřebujete. Ale upřímně, příprava téhle omáčky je tak rychlá, že si ji spíš radši připravíte čerstvou.

Tato omáčka je primárně určena na potírání pizzy, ale je tak lahodná, že ji lze využít i jako klasickou omáčku k hlavnímu jídlu.