Kuřecí řízky Ondráš

(4 porce)

Suroviny:

  • 4 ks plátky kuřecí maso (kuřecí řízky, kýta, stehno apd)
  • 5 ks brambory
  • 100 g anglické slaniny nebo špeku
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř, majoránka
  • hl. mouka
  • 1 dcl mléka
  • 2 vejce

Postup:

  1. Kuřecí maso naklepeme klasicky, jako řízky. Z obou stran mírně osolíme a opepříme.
  2. Varianta 1: řízky obalíme v hladké mouce a poté v bramborovém těstíčku, dáme na pánev a smažíme z obou stran do zlatohněda.
  3. Varianta 2: Na pánev dáme např. naběračkou bramborové těsto, rozetřeme a dáme na takto rozetřený základ řízek, na něj dáme další vrstvu bramborového těsta a opékáme z obou stran do zlatohněda.

Postup přípravy bramborového těsta: 

  1. Brambory nastrouháme na jemno (kdo má kuchyňský robot, tak na něm, je to rychlejší a ne tolik pracné :-) ), zalijeme vřelým mlékem cca 1 dcl aby nezčernaly, přidáme 5 prolisovaných stroužků česneku, lžičku pepře, lžičku soli, hodně majoránky (asi 3 PL), na kostičky nakrájený špek či anglickou slaninu, 2 vejce, hladká mouka, cca 4 vrchovatých lžic.
  2. Pořádně promíchat.