Makový závin z frgálového těsta

Použil jsem těsto na frgály (hanácké koláče), protože je velmi chutné a dobře se s ním pracuje.

Těsto je na 2 záviny

Suroviny:

Kvásek

  • 250 ml mléko
  • kostka droždí
  • 1 lžíce cukr

Těsto

  • 370 g polohrubá mouka
  • 125 g hladká mouka
  • 3 ks žloutek
  • 1 ks vejce celá
  • 2 PL moučkový cukr
  • špetka soli
  • půl Hery (125 g)
  • 50 g olej (asi 0,5 dcl)

Na potření

  • cca 50 g Hera

Maková náplň

  • 100 g mletého máku (je to půl balíčku)
  • 100 g moučkový cukr
  • mléko dle hustoty

Postup:

  1. Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat dohladka a nechat vykynout. Ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout dalších 20 minut.
  2.  Mezitím připravíme makovou směs a plech. 
  3. Mletý mák smícháme s moučkovým cukrem 1:1 a vlijeme opatrně mléko, mícháme. Musí vzniknout hmota podobná konzistencí tvarohu, aby se dobře roztírala a aby nevytékala ze závinů.
  4. Kynuté těsto rozdělíme na bochánky. 
  5. Každý rozválíme do tvaru obdélníků, naneseme vrstvu makové nádivky a srolujeme do závinu, konce zakončíme.
  6. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozpuštěnou Herou nebo máslem, můžeme vrch závinu jemně naříznout a necháme v klidu na teplém místě ještě cca 20 minut vykynout.
  7. Troubu rozehřejeme na 210 - 230° C a pečeme do zlatova.
  8. Hotové a ještě vřelé záviny pomašlujeme rozpuštěnou herou nebo máslem. 
  9. Necháme zchladnout. Záviny pocukrujeme moučkovým cukrem.