Makronky

Suroviny:

Korpusy (asi 64 ks):

  • 100 g bílků (3 bílky)
  • 30 g cukru písek
  • 120 g loupané mandle
  • 210 g cukru moučka
  • barvivo (nemusí být)

Krém (asi 300g):

mascarpone (ochucené, příp. obarvené) např. malinovou, jahodovou zavařeninou, kávou, likéry - amaretto, eiercognac, pařížský krém, máslové krémy, ochucené máslo, čokoládové krémy na bázi šlehačky (příp. i ochucené bylinkami), karamelem,slaným karamelem

Postup přípravy receptu:

Podobných receptů najdete na webu celou řadu... Vaječné bílky jsou uváděny v kusech, já akorát odzkoušel a přepočítal suroviny na 100 g bílků

  1. Mandlovou mouku (nebo strouhané mandle) smísíme s moučkovým cukrem a po částech mixujeme na jemno.
  2. Osejeme na hustém sítě.
  3. Ušleháme bílky s pískem do tuha (můžeme obarvit) a ručně (vařečkou) vmícháme osátou směs; čím déle budeme míchat, tím víc těsto zřidne (a posléze se bude před pečením více roztékat na plechu)
  4. Těsto je OK, když z vařečky odpadává v tzv. "jazycích".
  5. Cukrářským sáčkem stříkáme hladkou špičkou (Ø 8 mm) na papír na plechu pusinky o průměru asi 35 mm.
  6. Pokud se pusinky dostatečně neroztečou (těsto je husté) stačí plech pustit naplocho (i opakovaně) na podložku.
  7. Pusinky necháme zaschnout až se na dotek prstem nelepí (podle podmínek zasychání trvá od desítek minut až po jednotky hodin a je vhodné napřed upéci jednu skořápku jako zkušební vzorek) a pak dáme do trouby vyhřáté na 160°C (horkovzduch). Pečeme 10 minut, pak snížíme teplotu na 140°C a dosušíme.
  8. Po zchladnutí skořápky sundáme z papíru, spárujeme podle velikosti a plníme krémem.
  9. Necháme asi 12 hodin odležet v chladu a můžeme podávat...

Pokud se nám vše podaří, tak ideální MAKRONKA má mít v průměru 40 až 45 mm, má být vyběhlá do výšky tak zvanou "nožkou" (krček, límeček, golierik) korpusy mají být hladké, lesklé - jako lakované a při skusu má MAKRONKA křupnout... ...a pak se rozplynout na jazyku...

Uvnitř má být změklá krémem, ale skořápky se nesmí lepit na zuby.

POZNÁMKA: Zatím jsem vedle MANDLÍ úspěšně odzkoušel VLAŠSKÉ OŘECHY, LÍSKOVÉ OŘECHY, loupanou SLUNEČNICI, nesolené ARAŠÍDY, MÁK (50% místo mandlí), KOKOS (50% místo mandlí)