Maminčiny špízy (ražničí)

Suroviny:

  • 500 gr vepřového plecka nebo kýty
  • 250 gr anglické slaniny
  • 3 malé cibulky
  • 1 malá cuketka
  • 1 sladká červená paprika
  • 1 sladká žlutá paprika
  • Sůl, pepř, gyros
  • Olej

Postup:
Nejdříve si všechny suroviny připravíme, očistíme. Maso a slaninu nakrájíme na kostky, zeleninu a cibulku na plátky. Napichujeme na jehlice na špízy nebo na špejle.
Na plech, do kterého dáme olej nebo vepřové Sádlo a asi 1 dcl vody, vložíme špízy, osolíme, opepříme, posypeme směsi koření gyros a dáme do trouby na 230-250 °C na cca 50 minut. Maso i zelenina pustí šťávu, kterou můžeme pak použít na politi přílohy. Nejčastější varianty jsou rýže, hranolky, brambory.

tip.: můžete také, kdo má raději, při servírování dát i sosík s pánve či pekáčku, kde jste špízy dělali.