Marcipánové koule s lískovým oříškem a karamelem

17.05.2020

Suroviny:

  • 250 g marcipánu (můžete si ale udělat vlastní. Recept zde!)
  • Půl balení lískových oříšků
  • Cca 50 g kvalitní alespoň 70% čokolády
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 PL kakaa
  • 1 dcl rumu nebo mandlového likéru (nemusí být, ale je to lepší)
  • Karamel podle potřeby (pokud si netroufáte vyrobit si jej sami, v cukrářských potřebách jej koupíte)

Postup:

  • Nejdříve si namočíme oříšky do rumu či likéru. Necháme alespoň 2 hodiny.
  • Nachystáme do misky nebo hlubokého talíře smíchaný kokos s kakaem.
  • Oddělíme si cca 1/3 marcipánu a z té děláme malé kuličky asi 2 cm v průměru, do této kuličky vmáčkneme oříšek a kuličku důkladně v rukou poválíme, aby měla dokonalý kulatý tvar.
  • Až máme takto všechny kuličky s oříškem vytvarované, namáčíme do rozpuštěné čokolády (čokoládu rozhodně neředit s tukem apod. ). Necháme v lednici zatuhnout.
  • Mezitím si ze zbylých 2/3 marcipánu děláme tzv košíky (kolik je kuliček s oříškem, tolik košíčků), do každého z nich dáme trochu karamelu, asi na ½ KL.
  • Do takto připravených marcipánových košíčků vkládáme z lednice ztuhlé kuličky.
  • Celou kuličku dobře uzavřeme, v rukou zamotáme a celé obalíme v předem připraveném kokosu s kakaem.
  • Celé pak dáme ztuhnout do lednice.
  • Po cca 2 hodinách můžeme konzumovat.

 pozn.: je to strašně dobrý, tak kdo má rád sladké, si přijde na své ;-)