Mexické buritto s vepřovým masem a rýží

Suroviny:

  • 4 větší pšeničné tortilly
  • 500 g mletého masa (nebo na malé kostičky nakrájené; já používám kuřecí nebo vepřové)
  • 200 g drcených rajčat
  • 300 g fazolí (konzervovaných ideálně černých)
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 lžička třtinový cukr
  • 1 lžička římský kmín
  • svazek koriandru
  • 2 chilli papričky
  • pepř
  • sůl
  • 200 g chedar
  • 100 g zakysané smetany
  • 300 g červené rýže

Mexická červená rýže

  • 280g rýže Parbolaid
  • 600ml hovězí vývar
  • 300g drcených rajčat
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 chilli paprička
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • hrst koriandru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli s česnekem a nadrobno nasekanou chilli papričkou (pokud máme rádi ostřejší, necháme ji se semínky) a červenou paprikou nakrájenou na kostičky, a společně chvilku zarestujeme.
  2. Vložíme maso, osolíme, opepříme a opékáme do hněda. Snažíme se, aby se opeklo všude a krásně rozdělilo - můžeme použít šťouchadlo na brambory.
  3. Okořeníme římským kmínem, přihodíme do základu celou skořici a přilijeme drcená rajčata.
  4. Dusíme do měkka, za občasného přilévání horkého vývaru.
  5. Před koncem přidáme scezené fazole.
  6. Dochutíme solí, pepřem a cukrem dle chuti a přidáme nasekaný koriandr
  7. Tortillu vložíme do mikrotenového sáčku s pár kapkami vody a necháme rozehřát 10 až 15 vteřin v mikrovlnce - změkne a lépe se s ní pracuje.
  8. Na tortillu dáme chedar nastrouhaný na hrubo, jakoby do řádku a cca 5 cm z každé strany necháme prázdné.
  9. Na sýr dáme vrstvu masového ragů. Na ragů vrstvu mexické rýže a pár lístků koriandru.
  10. Nyní můžeme tortilu zabalit. Přehneme prázdné okraje přes směs a zabalíme do ruličky.
  11. Posypeme ještě strouhaným chedarem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C cca 8 - 10 minut.
  12. Podáváme se zakysanou smetanou a zbytkem mexické rýže, kterou jsme nespotřebovali do náplně.

tip: výborný je i bylinkový dresing, vše samozřejmě dle chuti každého.

Mexická červená rýže:

  1. Cibuli, česnek, chilli papričku i červenou papriku nakrájíme na drobné kostičky.
  2. V kastrolu rozehřejeme olej a vše na něm orestujeme do skleněna.
  3. Přisypeme rýži, římský kmín,promícháme a ještě chvilku orestujeme společně.
  4. Přidáme protlak a horký vývar a necháme zvolna, za občasného promíchání, vařit.
  5. Až je rýže téměř měkká, můžeme přidat rajčata, promíchat a uvařit do měkka.
  6. Dle chuti rýži dochutíme solí a pepřem.
  7. Při podávání rýži posypeme nasekaným koriandrem.
  8. je to super příloha k masům.