Moravské svatební koláčky

Ingredience

Těsto:

  • 1/2 kg hladké mouky (speciálky, nebo selské)
  • 125 g másla (půlku kostky)
  • 250 g ztuženého pokrm. tuku (100%)
  • 3 žloutky

Kvásek:

  • 1/4 l teplého mléka (nesmí být horké)
  • 7 kostek cukru (cca 7 PL)
  • 6 dkg kvasnic
  • špetku hrubé mouky

Tvarohová nádivka dovnitř koláčku:

  • 3 - 4 kostky čtvrtkilového měkkého tvarohu
  • sáček hrozinek (může být i víc)
  • 1 celé vajíčko
  • 2 lžíce rumu
  • 4 lžíce jemného cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • trosku postrouhané citronové kůry

Žmolenka (posypátko na koláčky):

  • lžíci tuhého másla
  • hladká mouka
  • mletý cukr (mouky a cukru dáme tolik, aby se žmolenka nelepila)
  • Švestková povidla asi 1 skleničku a 2 vidličkou ušlehaná vajíčka na potírání

Postup:

  1. Nejdříve si přichystáme a vypracujeme všechny potřebné věci (kvásek, nádivku, žmolenku, povidla a vajíčka na potírání).
  2. Uděláme kvásek, promícháme a necháme kynout. Je lepší jej dát do vyššího hrnku nebo mísy, aby nepřetekl (do litrového).
  3. Tvaroh dáme do druhé mísy, přidáme ostatní směsi a naděláme si na talíř mokrýma rukama kuličky velikosti vlašských ořechů. V každé kuličce by měla být hrozinka. Pokud by byl tvaroh moc řídký, můžeme tam přidat trochu mouky, pokud by byl zase hustý, přidáme vajíčko. Povidla si vložíme do umytého sáčku od mléka na kterém lehce odstřihneme rožek. Nebo můžeme taky povidla dát na lžičku a klást je na koláčky nožem.
  4. Pak 2 vajíčka na potírání se lžící mléka rozšleháme třeba vidličkou, potíráme je na plechu štětečkem než na něj naklademe žmolenku. Těsto připravujeme naposled.
  5. Dáme do velké mísy mouku a po okrajích mísy obsypeme špetkou soli. Přidáme vykynutý kvásek, rozetřené máslo s tukem a se žloutky. Těsto dobře vypracujeme ( nejlépe rukama) aby se nelepilo na mísu. Hned můžeme začít dělat, jak je těsto vypracované.
  6. Lžičkou vyhazujeme na vál malé stejné kousky těsta, které sploštíme a vložíme kuličku tvarohu a opatrně zavineme. Tím zavinutým klademe koláčky dolu na dobře vymaštěný plech. Pak všechny ty koláčky promáčkneme shora pomoučeným prstem a do prohloubeniny vytlačíme sáčkem trošku povidel. Pak štětečkem namočeným ve vajíčku pomažeme koláčky ze všech stran. Děláme tak, že uchopíme koláček do 3 prstů a omočíme ho do vajíček a hned na něj dáme na každý špetku žmolenky a položíme jej na plech.
  7. Pečeme je na střední teplotě v předehřáté troubě a to tak dlouho až mají zlatou barvu. Pokud se koláčky otvírají, jsou špatně zavinuté, nebo se pečou při vysoké teplotě. Velmi moc záleží na vypracování těsta a taky na zavinutí koláčků. Doporučuje se použít čerstvé kvasnice a domácí pěkně žlutě zbarvená vajíčka.