Moravský vrabec se zelím a bramborovým knedlíkem
Ingredience:
- 10 dkg slanina
- 1 ks vejce
- 3 lžíce sádlo
- 800 g vepřová plec
- 1 stroužek česnek
- 3 ks cibule
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 balíček kysané zelí
- 1 lžíce cukr
- 1 lžička kmín
- 1 lžíce krupice
- 20 dkg hrubá mouka
- 8 ks střední brambory
podle chuti:
- pepř
- sůl
Postup přípravy:
Vepřovou plec nakrájíme na kostky, vložíme do
pekáče, osolíme, opepříme, okmínujeme a smícháme s prolisovaným česnekem.
Zasypeme cibulí nakrájenou na hrubo. Přidáme 1
lžičku sádla a dáme zprudka zapéct do trouby na 20 minut na 200 °C. Poté maso
podlijeme vodou a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme do měkka.Kysané zelí trochu pokrájíme a dáme vařit. A
mezitím si připravíme bramborovou jíšku. Do kastrolu dáme 2 lžíce sádla,
zasypeme 2 lžicemi hladké mouky, zalijeme vodou a necháme zavařit. Přidáme 3
syrové brambory nastrouhané na jemno. Takto připravenou bramborovou jíšku
provaříme asi 30 minut. Poté ji vlijeme do uvařeného zelí, k tomu si
připravíme slaninu nakrájenou na kostičky kterou osmahneme a přidáme cibuli
nakrájenou na jemno, dohromady osmažíme a vlijeme do zelí s jíškou. Vše
promícháme, necháme projít varem a ochutíme solí, cukrem, vegetou.Bramborové knedlíky:
5 středně velkých brambor, uvařených a vychladlých,
nastrouháme na jemno. Smícháme s 1 vejcem, hrubou moukou a 1 lžící krupice.
Vytvoříme hladké těsto, které tvarujeme na válečky
a vkládáme do vařící vody, ve které knedlíky vaříme 20 minut.
Knedlíky krájíme na kolečka a servírujeme společně
se zelím a vepřovým vrabcem.
