Moravský vrabec se zelím a bramborovým knedlíkem

Ingredience:

  • 10 dkg slanina
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce sádlo
  • 800 g vepřová plec
  • 1 stroužek česnek
  • 3 ks cibule
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 1 balíček kysané zelí
  • 1 lžíce cukr
  • 1 lžička kmín
  • 1 lžíce krupice
  • 20 dkg hrubá mouka
  • 8 ks střední brambory 

podle chuti:

  • pepř
  • sůl

Postup přípravy:
Vepřovou plec nakrájíme na kostky, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, okmínujeme a smícháme s prolisovaným česnekem.
Zasypeme cibulí nakrájenou na hrubo. Přidáme 1 lžičku sádla a dáme zprudka zapéct do trouby na 20 minut na 200 °C. Poté maso podlijeme vodou a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme do měkka.Kysané zelí trochu pokrájíme a dáme vařit. A mezitím si připravíme bramborovou jíšku. Do kastrolu dáme 2 lžíce sádla, zasypeme 2 lžicemi hladké mouky, zalijeme vodou a necháme zavařit. Přidáme 3 syrové brambory nastrouhané na jemno. Takto připravenou bramborovou jíšku provaříme asi 30 minut. Poté ji vlijeme do uvařeného zelí, k tomu si připravíme slaninu nakrájenou na kostičky kterou osmahneme a přidáme cibuli nakrájenou na jemno, dohromady osmažíme a vlijeme do zelí s jíškou. Vše promícháme, necháme projít varem a ochutíme solí, cukrem, vegetou.Bramborové knedlíky:
5 středně velkých brambor, uvařených a vychladlých, nastrouháme na jemno. Smícháme s 1 vejcem, hrubou moukou a 1 lžící krupice.
Vytvoříme hladké těsto, které tvarujeme na válečky a vkládáme do vařící vody, ve které knedlíky vaříme 20 minut.
Knedlíky krájíme na kolečka a servírujeme společně se zelím a vepřovým vrabcem.