Pečené vepřové maso v sádle

Kdysi, ještě jako malý kluk jsem to ochutnal u kamarádky mé mámy na Vysočině a strašně mi to zachutnalo. Po mnoha letech se k tomu vracím a konečně dělám i já. Je to velmi lahodné, maso křehké. Vhodné jako rychlá večeře za studena, nebo jen tak na chuť k televizi, možno ohřát v kastrolku, nebo dát na plech, přidat cibuli, česnek a koření a k tomu vařený brambor a máte jídlo krásné, lahodné jedna dvě.

Suroviny:

  • 3 kg vepřové kýty
  • cca 0,5 l vepřového sádla
  • sůl, pepř, uzená mletá sladká paprika

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky (já dělám kostky cca do 3 cm), nasolte a a nechte ho 24 hodin v chladu odležet.
  2. Druhý den ho dejte do pekáčku, pak opepřit a přidat ml. sladkou papriku, přidejte k němu polovinu sádla a pečte v troubě vyhřáté na 220°C asi 20 minut, pak snížíme teplotu na cca 180 - 200 °C a pečeme další hodinu (já peču, dokud se neudělá na povrchu masa zlatohnědá kůrka) . Maso není potřeba podlévat vodou, ta ovlivní finální chuť masa, bohužel negativně.
  3. Maso dáme do předem očištěných sklenic, trochu lžící udusáme, aby tam nebylo příliš volného místa a zalijeme výpekem a rorpuštěným sádlem, sklenice dobře uzavřete a sterilujte cca 45 minut při 100°C. (já sterilizuji jen někdy, většinou stačí zalít rozpuštěným sádlem, či sádlem čerstvě vyškvařeným)

tip: 1) já tohle dělám souběžně se škvařením sádla, tím dosáhnu toho, že hotové maso ve sklenicích rovnou zaliji vyškvařeným sádlem, tím se i konzervuje, uzavřu, na 5 minut otočím dnem vzhůru a je hotovo.

tip: 2) do sklenic k masu dám i pár kousků škvarků.