Pepřová omáčka

16.06.2020

Omáčka skvělá ke steakům, řízkům, kuřecímu i hovězímu masu

Suroviny:

  • 30 g másla
  • 1 najemno nasekaná cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g čerstvého zeleného pepře
  • 20 g černého pepře
  • 125 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. 30 g másla rozpusťte na pánvi na středním plameni. 
  2. Vsypte 1 najemno nasekanou malou cibuli. Smažte za stálého míchání 5 minut doměkka. 
  3. Přidejte 1 stroužek česneku, prolisovaný, a 20 g čerstvého či slitého nakládaného zeleného pepře a černý pepř. 
  4. Minutu míchejte. Vlijte 125 ml hovězího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, zamíchejte. 
  5. Přiveďte k varu. 
  6. Stáhněte oheň a nechte 10 minut bublat, aby se objem zmenšil na půlku. 

Pozn.: pokud nebudete dělat steaky apod, pak je také možno osolené a opepřené maso dát na cibulku, nechat opéci z obou stran, jemně zaprášit hladkou moukou a pak nechat dělat spolu s omáčkou. 1/3 hodiny a maso je krásně měkké.