Pikantní utopenci
17.06.2020
Suroviny:
- 2 kg špekáčků
- 800 g cibule
- 0,75 l vody
- 0,5 l octa
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 16 kuliček nového koření
- 16 kuliček pepře
- 8 feferonek nebo chilli
Postup:
- Vodu s octem, cukrem, feferonkami (chilli) a kořením povaříme cca 10 minut, necháme vychladnout.
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, špekáčky rozřízneme podélně, kam následně vkládáme plátky cibule, stejně tak si nakrájíme na plátky chilli (já používám chilli cayenne red a yellow a podobné odrůdy)
- Utopence naskládáme do sklenice, můžeme přidat chilli, cibuli nebo i plátky mrkve
- Následně zalijeme vychladlým nálevem a pečlivě uzavřeme sklenice.
- Necháme v chladu a temnu ideálně 7 dní.
Tip:
- Sklenice, do kterých budeme dávat utopence důkladně vypláchneme horkou vodou (klidně necháváme v kuchyňském dřezu ponořené ve vřelé vodě několik minut)
- Víčka vyvaříme v kastrolku- Po naplnění utopenců do sklenic, utěrkou otřeme kraj hrdla sklenice a stejně tak víčka (lépe pak přilnou ke sklenici a hlavně perfektně uchovají nejen utopence - tuto metodu využívám již několik let hlavně u zavařování okurek a u marmelád.
Foto po 3 dnech uležení

Foto při čerstvě naplněných utopencích
