Pikantní utopenci

Suroviny:

  • 2 kg špekáčků
  • 800 g cibule
  • 0,75 l vody
  • 0,5 l octa
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 16 kuliček nového koření
  • 16 kuliček pepře
  • 8 feferonek nebo chilli
Postup:
  1. Vodu s octem, cukrem, feferonkami (chilli) a kořením povaříme cca 10 minut, necháme vychladnout. 
  2. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, špekáčky rozřízneme podélně, kam následně vkládáme plátky cibule, stejně tak si nakrájíme na plátky chilli (já používám chilli cayenne red a yellow a podobné odrůdy)
  3. Utopence naskládáme do sklenice, můžeme přidat chilli, cibuli nebo i plátky mrkve
  4. Následně zalijeme vychladlým nálevem a pečlivě uzavřeme sklenice.
  5. Necháme v chladu a temnu ideálně 7 dní.

Tip:

- Sklenice, do kterých budeme dávat utopence důkladně vypláchneme horkou vodou (klidně necháváme v kuchyňském dřezu ponořené ve vřelé vodě několik minut)

- Víčka vyvaříme v kastrolku
- Po naplnění utopenců do sklenic, utěrkou otřeme kraj hrdla sklenice a stejně tak víčka (lépe pak přilnou ke sklenici a hlavně perfektně uchovají nejen utopence - tuto metodu využívám již několik let hlavně u zavařování okurek a u marmelád.

Foto po 3 dnech uležení

Foto při čerstvě naplněných utopencích