Piškotový dort s vanilkovo-kávovou náplní a obalené marcipánem

20.05.2020

Suroviny:

KORPUS:

  • 210 g cukr krupice 
  • 210 g hladká mouka
  • 4 ks vejce
  • ½ balíčku PRDOPEČ
  • 1 dcl vlažné vody
  • 1 dcl oleje

Dále:
Máslo - na vymazání formy
Polohrubá mouka - na vysypání formy

cca 500 g marcipánu
Uvedené suroviny stačí na dort o průměru 24 cm.

Příprava korpusu:

  1. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem, poté vmícháme ostatní suroviny.
  3. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
  4. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto dáme do formy a mírně jej odhrneme od středu k okrajům formy.
  5. Formu vložíme do předehřáté trouby (cca 150°C) a pečeme cca 1 hodinu.
  6. Korpus má mít zlatavou barvu. Špejlí můžete zkontrolovat, zda je těsto upečené - zda se ještě nelepí uprostřed korpusu na špejli.
  7. S dortovou formou po vytažení z trouby neboucháme - upečený korpus by se mohl uprostřed propadnout. Až forma vychladne, vyklopte hotový korpus z formy (ta část, která byla v troubě nahoře, dáme naspod).

KÁVOVÝ krém:

  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 1/2 l mléka
  • 120 g másla (půl kostky)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu nebo mandlového likéru (vše dle chuti, ale nemusí být)
  • lžíce mleté černé

Postup přípravy krému:

  1. Nejdřív si uděláme hrnek silné kávy (turek) - bude potřeba do krému , ale i na potření korpusu.
  2. Z pudinku, mléka a cukru připravíme puding obvyklým způsobem (dle návodu na obalu), až pudink zhoustne, stáhneme z vařiče a opatrně vmícháme připravenou kávu - dáváme cca 4 PL. Necháme vychladnout.
  3. Až pudink zchládne, přidáme změklé máslo a vanilkový cukr a důkladně ručním šlehačem krém vyšleháme do krémové konzistence.
  4. Korpus si rozřízneme podél dortovým nožem nebo pilkou, plochu nejdřív potřeme kávou a posléze naneseme krém. Krému nanášíme asi na cca 1 cm, druhou část korpusu, která přijde na krém také potřeme jemně kávou a přiklopíme na natřený korpus krémem. Vršek dortu také jemně potřeme kávou a celý korpus potřeme kréme dohladka.
  5. Dáme do chladničky na hodinu ztuhnout.
  6. Pak nanášíme vyválený plát marcipánu (asi na 3 mm) na dort. Rovnoměrně na střed a opatrně přes hranu dortu marcipán uhladíme.
  7. Dekorace dle libosti, hodně se dělá úzký plát marcipánu, který se dává na spodní část dortu po celém jeho obvodu.
  8. Dáme do ledničky vychladit.