Pita chléb

Pita chléb je velmi oblíbenou přílohou zejména v arabské kuchyni.

Peče se ve velmi rozehřáté pánvi, což způsobí, že se chléb nafoukne.

Proto jej můžete k jídlu nejen přikusovat, můžete ho ale také naplnit. Podává se s tradičními specialitami, jako je například hummus či falafel, zachutná vám ale i k zeleninovému ragú. 

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 ml teplé vody
  • 10 g droždí
  • 3 g cukru
  • špetka soli

Postup:

  1. Teplou vodu smíchejte s droždím, cukrem a solí.
  2. Poté přisypte mouku a vypracujte hladké těsto.
  3. Vytvarujte úhledný bochánek, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
  4. Po vykynutí těsto rozdělte na 6 - 7 dílů a z každého udělejte malý bochánek.
  5. Ty rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tenké placky, které nechte ještě chvíli nakynout. Pita chléb pečte na hodně rozpálené pánvi bez tuku (mě se osvědčilo pečení v troubě na cca 230 - 250 °C)
  6. Obracejte asi po deseti vteřinách, až se chléb nafoukne.