Plněné rohlíčky

14.05.2020
Suroviny:
  • 350 g hladké mouky 
  • 210 g mletého cukru 
  • 140 g mletých ořechů
  • 280 g tuku (Hera, máslo) 
  • citronovou kůru 
  • ½ lžičku koření do perníku 
  • 1 žloutek

Na krém:

  • 2 malá vejce 
  • 120 g krupicového cukru 
  • 250 g másla 
  • 30 g čokolády 
  • rum

Na ozdobu:

  • čokoládovou polevu
  1. Ze surovin vypracujeme těsto, necháme ho v chladnu odpočinout. 
  2. Těsto rozdělíme na menší kousky a vtlačíme je do formiček na rohlíčky. 
  3. Formičky nevymazáváme, mezi jednotlivým plněním stačí vytřít papírovou utěrkou. 
  4. Dáme je péci do vyhřáté trouby na 160°C asi na 25 minut, dokud lehce nezrůžoví a necháme je trochu vychladnout. Po upečení necháme chvíli vychladnout a rohlíčky lehce vyjmeme z formiček. 
  5. Slepujeme máslovým krémem buď bílým, nebo čokoládovým. 
  6. Máslový krém připravíme tak, že vejce s cukrem ušleháme v horké vodní lázni do tuha. Změkklé máslo vymícháme a postupně do něj vyšleháváme vaječnou hmotu. 
  7. Čokoládový krém připravíme tak, že do bílého krému vmícháme rum a rozpuštěnou čokoládu. Rohy slepených rohlíčků namáčíme v čokoládové polevě.