Restované kachní medailonky, restovaná zelenina a bramborová kaše s petrželkou

01.11.2020

Kachní  prsa či medailonky patří skutečně mezi delikatesy. Přitom jejich příprava není nikterak složitá. Zde recept, který miluji.

Suroviny:

  • 400 g kachních medailonků nebo prsou
  • mletý černý pepř
  • 1 KL tymián (čerstvě nasekaný)
  • 1 KL čerstvý rozmarýn (čerstvě nasekaný)
  • sůl
  • kachní sádlo nebo máslo
  • 150 g zelenina (pórek, hrachové lusky, mrkev, brokolice, lilek, cuketa atd. , vše dle chuti), rychlou variantou je mražená zelenina s obsahem výše zmíněných druhů zeleniny.
  • na bramborovou kaši: brambory, máslo, mléko, nasekaná petrželová nať

Postup:

  1. Kachní medailonky či prsa očistíme a kůžičku nařízneme tak, aby vytvořila mřížku s odstupem cca 1 cm, lépe se nám propeče. Medailonky ochutíme solí, pepřem, rozmarýnem a tymiánem. Pokapeme je olejem a bylinky vmasírujeme do masa.
  2. Na rozpálenou pánev vložíme medailonky kůži na pánev a necháme smažit, pustí sádlo. Pokud bude sádla hodně, slijte jej např. do malé misky. Smažíme z obou stran. Medailonky společně se šťávou z výpeku přikryjeme alobalem. Takto smažíme ještě cca 5 minut.
  3. Jakmile jsou medailonky hotové, vyjmeme je, pokud restujete prsa, nakrájejte na plátky. Zbytek výpeku nalijeme do menšího kastrůlku a podlijeme vínem. Necháme vařit, dokud se alkohol nevypaří a omáčka nám nezhoustne (já někdy dělám bez vína, třeba tento talíř, použil jsem jen čistý výpek z pánve, kde se dělaly medailonky a poté i zeleninka).
  4. Na pánev WOK dáme kachní sádlo (nebo máslo) a orestujeme nakrájenou zeleninu na nudličky, ochutíme solí a pepřem, pokud máme, můžeme přidat 1 lžíci ústřicové omáčky, dodá dokonalejší chuť.
  5. Plátky masa podáváme s omáčkou a restovanou zeleninou.

Ideální přílohou je jasmínová rýže nebo bramborová kaše.

Pokud máte rádi k hlavnímu chodu nějaký kompot jako já, velice vhodný je například kompot z jablek.