Rýže pulao / pilaf

15.05.2020

Suroviny:

  • 500g basmati rýže ( nejlépe z Lídlu)
  • 1 cibule nakrájet na drobno
  • 2 stroužky nastrouhat/rozmačkat
  • 1 hrnek zmraženého hrášku
  • 3 pol lžíce Olej nebo máslo Ghí 
  • Sůl dle chuti já dávám půl polévkové lžíce
  • 1 badyán
  • 1 bobkový list
  • 1 kávová lžička cumin semínek ( není to kmín)
  • 5 semínek zeleného kardamomu
  • 1ks celé skořice
  • 1/2 kávové lžičky kurkumy
  • 5 ks hřebíčku
  • špetka šafránu namočená v teplé vodě( nemusí být) dává rýži pouze krásnou vůni. 
  • Vody tak 2-3 polévkové lžíce

Postup:

Rýži namočíme na 30 min poté slijeme a propláchneme. Voda z rýže nemusí být úplně čirá, ve větším hrnci osmahneme na Ghí cumin semínka, přidáme nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek cibuli jen do sklovita ne osmažit, přidáme mražený hrášek, necháme tak dvě minuty restovat poté přidáme ostatní celé koření zatím bez kurkumy a šafránu..znovu necháme chviličku restovat dokud není cítit aroma z koření..poté přidáme opláchnutou rýži, kurkumu a vodu se šafránem a osolíme. 500 g rýže zalijeme 2 a 1/2 hrnku vody o 250 ml.. Zakryjeme alobalem a na alobal poklici..po cca 8-10 minutách odkrýt a promíchat..pokud se zdá rýže tvrdá ještě 1-2 min zakrýt a nechat vařit. Záleží na typu varné desky, já dělám na plynu na středně silném plameni. Pokud je rýže měkká již po 8-10 min..vidličkou načechrat, vypnout sporák a nechat ještě 5 min odpočinout..dobrá jako příloha, ale i samotná.Dají se přidat opražené kešu oříšky nebo sušené švestky, rozinky ale i jiná zelenina, kdo má co rád.