Spaghetti al pomodoro fresco

Kdo miluje italskou kuchyni, určitě tohle skvělé jídlo zná a pokud ne, rád vyzkouší a ochutná ;-)

(2 PORCE) 

Suroviny: 

  • 200 g kvalitní italské špagety
  • 2 PL extra panenský olivový olej 
  • 1 PL máslo
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g  rajčata San Marzano 
  • 10 ks / 1 zralé rajče hodně zralá cherry rajčata 
  • 2 snítky bazalky
  • 2 PL parmazánu

Postup:

  1. Cherry rajčátka překrojte na polovinu. Parmazán nastrouhejte najemno.
  2. Bazalku nasekejte také najemno. Česnek oloupejte a trochu rozmáčkněte plochou stranou nože (pustí tak více chuti).
  3. Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu (voda by měla být slaná, jako mořská voda)
  4. Těstoviny vložte do vroucí osolené vody a vařte na skus (tzv. al dente)
  5. Zatímco se vaří těstoviny, rozpalte pánev na vyšší stupeň, vlijte na ni olej a za okamžik přidejte česnek. Dejte pozor, aby se česnek nespálil, jeho úkolem je pouze provonět olej.
  6. Přidejte čerstvá rajčata a nechte asi 2 minutky restovat. Česnek vyndejte a vyhoďte, svou funkci již splnil. Přidejte omáčku/rajčata v konzervě, bazalku nasekanou najemno, osolte, opepřete a nechte ještě asi 5 minut probublávat, aby omáčka získala na síle.
  7. Sundejte z plotny. Nakonec přidejte máslo a zamíchejte, aby se vytvořila emulze. Vezměte kleště či pinzetu a přímo z hrnce i s trochou vody vhoďte těstoviny do pánve k omáčce.
  8. Promíchejte a podávejte. Na talíři ozdobte bazalkou a čerstvě strouhaným parmazánem.