Štafetky

17.05.2020

Suroviny:

  • 4 bílky
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů

Náplň:

  • 80 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 80 ml silné černé kávy

na ozdobu čokoládová poleva

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Vyšleháme bílky do hustého sněhu a postupně přisypáváme cukr. Ořechy promícháme s moukou, přisypeme do sněhu a lehce promícháme vařečkou.
  3. Těsto natřeme na celou plochu pečícího papíru, plech vložíme do trouby a tu ihned snížíme na 170°C. Pečeme 15 min, ale hlídáme, aby se nám těsto nezačalo připalovat. Těsto zůstane světlé, nenechávejte v troubě déle, vysušilo by se. Ihned po vytažení z trouby přiložíme na upečený korpus stejně velký plech, upečené na něj překlopíme, stáhneme z plátu těsta papír a otočíme zpět.
  4. Vychlazené těsto rozkrojíme na 3 stejně široké pásy, krémem je spojíme na sebe a necháme odležet. Pak krájíme na jednotlivé kousky a zdobíme čokoládou.
  5. Náplň: polovinu z celkového množství másla rozpustíme v kastrolku, přidáme mouku a 1 lžíci moučkového cukru promícháme a necháme trochu probublat jako jíšku.
  6. Pak zalijeme horkou kávou a za stálého míchání provaříme. Necháme vychladnout, vyšleháme zbylé máslo s cukrem a kávovou směs postupně přidáváme. Dobře vyšleháme.