Turecký Dürüm kebab 

Suroviny:

  • 400 g kuřecích zadních řízků nebo vepřové plece či kýty
  • 4 velké tortilly 
  • koření na kebab
  • mletá červená paprika
  • sůl, pepř
  • olej

Bylinkový dip:

  • 200 ml bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • snítka na jemno nakrájené bazalky či peprželky

Náplň:

  • Veggie bio hummus Nature's Promise
  • zelenina podle chuti - např. rajčata, krájený ledový salát, krouhané červené zelí, červená cibule, salátové okurky atd.
  • thajská chilli omáčka sriracha 

Postup:

  1. Maso nakrájíme na menší podlouhlé proužky, dáme do menší misky, přidáme trochu oleje, sůl, pepř, sladkou papriku, koření na kebab, promícháme a necháme v chladničce minimálně 3 hodiny marinovat.
  2. Pak si připravíme dip a zeleninu, dle chuti, kterou je třeba krájet na jemno.
  3. Maso pak v pánvi wok osmahneme.
  4. Tortilu zhruba v polovině potřeme dipem, dáme zeleninu, přidáme ještě teplé maso, na něj další porci dipu a srolujeme dle videa níže.
  5. Prodejny kebabu mají speciální grilovací plochy, kam hotový durum dají a nechají ještě opéci, pak se zabalí do alobalu, čímž se nejen zpevní, aby se dobře konzumovala, ale hlavně alobal udrží teplo v tortile.

Ukázka, jak se správně dürüm kebab sroluje.