Výborná svíčková

16.05.2020

Suroviny:

  • 500-1000 g hovězího masa na svíčkovou
  • Kousek špeku
  • 2 mrkve, 1 velká petržel, Celer - vše nakrájíme na kostičky
  • 1 bobkový list
  • Nové koření
  • Hřebíček
  • Sůl
  • 2 hrsti pískového cukru, tuk
  • 2 kolečka citronu
  • Lžíce hořčice
  • 1 hrnek vývaru (ideálně hovězí, případně zeleninový), v nejhorším případě bujon
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup:

  1. V jednom kastrolu osmahneme na oleji kousíčky špeku a posolené maso, nakrájíme na plátky.
  2. Podusíme asi tak 5 minut, dokud nepustí šťávu. 
  3. Ve druhém kastrol rozpálíme olej, vložíme do něj nakrájenou kořenovou zeleninu a restujeme až začne trošku hnědnout. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme. Až cibulka začne hnědnout, přidáme koření. 
  4. Zamícháme, přidáme 2 hrstky cukru a mícháme do zkaramelizování. Poté přidáme lžičku hořčice a dvě kolečka citronu, promícháme. Zalijeme vývarem, vložíme z 1 kastrolku osmahnuté maso i se šťávou a dusíme (či pečeme v troubě) do změknutí masa. Podléváme.
  5. Až je maso měkké, vyjmeme ho, vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme nebo přecedíme přes síto. Chvíli povaříme i s masem, přidáme smetanu a v případě potřeby dolejeme trochu vody a zahustíme hotovou jíškou ( já osobně mám rád hodně husté, tak dávám dvojitou porci zeleniny, pak nemusím ani hustit a omáčka je hustá přesně tak, jak má svíčková být.