Výborný hospodský guláš

20.11.2020

Guláš je velmi lahodné jídlo a ač má vcelku jednoduchý postup přípravy, každý jej dělá trochu jinak. U nás doma se hovězí guláš dělával poměrně často a jelikož děda miloval pálivá jídla stejně jako já, patřičně jej i okořenil slušnou dávkou chilli :) Každý pálivé nemusí, ale je fakt, že guláš bez pálivé papriky není úplně to pravé ořechové. Tento postup přípravy je hodně podobný tomu, jak jej dělával právě můj děda. Nazval jsem jej hospodský, protože jsem znal jednoho hospodského, který ho dělal právě tak, jak píši níže. Zkuste jej a uvidíte, že stojí za to!

Suroviny:

  • 500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
  • 250 g cibule žlutá
  • 250 g cibule červená
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce sladké mleté gulášové papriky
  • Pálivá paprika
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého nebo drceného kmínu
  • 1 malý rajský protlak
  • černý pepř
  • sůl
  • 2 PL majoránky
  • voda na podlévání
  • cibule na ozdobu

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme suroviny. Nakrájíme cibuli, maso na kostky 2x2 cm, připravíme tmavou jíšku (do rozpáleného sádla nasypeme hladkou mouku dle potřeby, a za občasného míchání uděláme tmavou jíšku), ještě nesmíme zapomenout nechat dát vařit vodu do konvice. Rozdrtíme česnek a necháme na talíři s nakrájenou cibulí.
  2. V kastrole rozehřejeme olej, vložíme 2 PL sádla a cibuli na něm restujeme pomalu dohněda, trvá to asi 15 - 20 minut. Cibule musí být hodně tmavá, ale nesmí se spálit, stále se musí míchat.
  3. Až je tmavá, přilijeme cca 150 ml horké vody, promícháme - cibule se barevně sjednotí, pořád mícháme cibuli až se voda odpaří.
  4. Následně přidáme nakrájené maso. Restujeme, osolíme, opepříme, stále mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat).
  5. Přiklopíme pokličku a chvíli podusíme, maso pustí svoji šťávu.
  6. Sundáme pokličku, maso pořádně promícháme.
  7. Přidáme gulášovou papriku i pálivou papriku. Promícháme.
  8. Přimícháme kmín a rajský protlak.
  9. Dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dl, přidáme prolisovaný česnek, pořádně opět promícháme, přilijeme vodu dle potřeby (Je potřeba dbát na to, že maso v kastrolu by mělo být ponořené, čili hladina vody by měla být jemně nad masem) a necháme dusit na nižší teplotě.
  10. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Když se voda odpařuje, přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, mělo by se maso přichytávat, ovšem nikoli připalovat.
  11. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 5 minut.
  12. Guláš zahustíme připravenou jíškou (cca 3 PL). Promícháme a necháme ještě jíšku provařit.

Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť.