Zeleninovo - masové rizoto

16.05.2020

Suroviny:

  • 1 ks celé menší kuře nebo kuřecí prsa
  • 220 g mražený hrášek
  • 1/2 - 1 sklenky sterilovaná kapie
  • 2 plátky másla
  • 4 balíčky rýže
  • 220 g mražená kukuřice
  • 1 ks pórek
  • 2 lžičky libečku nebo petrželové naťe
  • 160 g ementál (eidam)

Podle chuti:
Sůl, pepř ( já mám rád ostré, tak dávám i chilli), je to jen na vás :)

Postup:

  1. My děláme tak, že celé kuře dáme povařit, dokud není měkké (máte pak vývar na polévku, omáčku atd), a pak kuře obereme a kousky masa pak použijeme do rizota.
  2. Rýži si uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, obvykle stačí vařit 15 minut. Uvařenou rýži scedíme a vsypeme do velkého hrnce.
  3. Mezitím si připravíme zeleninu. Pórek očistíme a nakrájíme na drobné kousky, pórek lehce orestujeme na másle. Kukuřici s hráškem prolijeme horkou vodou a orestujeme opět na másle, zelenina získá lepší chuť. Sterilovanou kapii scedíme a překrájíme na menší nudličky.
  4. K rýži přidáme maso, chvíli mícháme , pak přidáme pórek, hrášek, kukuřici i kapii a dobře promícháme. Nakonec rizoto dochutíme solí, pepřem a libečkem. 
  5. Rizoto prohřejeme a v samém závěru dáme do rizota plátek másla na zjemnění. 
  6. Zeleninové rizoto naservírujeme na talíře a před podáváním posypeme nastrouhaným sýrem (ementál, eidam apod.).