POMAZÁNKY, PAŠTIKY A ZAVAŘENINY

Hummus

18.09.2020

Hummus je studený pokrm levantského původu, kaše či dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahinou, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu, v kuchyních původem z této oblasti se používá celosvětově.

Tahini je pasta ze sezamu, kterou si můžete připravit doma, jednoduše a za výrazně méně peněz, než co byste dali za malou skleničku tahini pasty v obchodě.

Baba Ganoush

14.09.2020

Baba ganoush (ganuš) je pokrm z lilku, který pochází z Levanty na Blízkém východě. Jeho použití je jako předkrm a pomazánka. Na počátku přípravy jídla je lilek důkladně upečen v troubě, slupka má být lehce spálená, aby dužnina získala jemně uzenou příchuť. Počkejte, až lilek vychladne, než s ním začnete manipulovat.

Info: V konzervárnách se používá sterilace při teplotě 120 °C, v domácích podmínkách je nutné potraviny sterilovat dvakrát s časovým odstupem. Maso zavařujte první den 2 hodiny při 100 °C, nechte vychladnout a po 24 hodinách zavařujte opět při 100 °C alespoň hodinu. Zničí se tím všechny bakterie, jejich spory a případně vzniklý botulotoxin (jedná...